Historie en toepassing
Elektriciteit is niet uitgevonden maar ontdekt, want elektriciteit is een kracht die in de natuur zit. Het is ook niet één iemand die elektriciteit heeft ontdekt. Heel veel mensen hebben beetje bij beetje en met vallen en opstaan ons de kennis geleverd die electriciteit veranderde van opmerkelijk verschijnsel tot onmisbaar deel van ons dagelijks leven – en wellicht ook onze toekomst.
Rond 600 vChr wreef de Griekse geleerde Thales van Milete met een doek over barnsteen. Toen kon hij met de barnsteen lichte dingen optillen zoals kleine stukjes stro. Dat kon omdat er de wrijving de steen had opgeladen met statische elektriciteit. De Griekse naam voor barnsteen is: elektron. Daar komt het woord elektriciteit vandaan. Zo'n 2400 jaar lang richtten alle wetenschappelijke onderzoekers zich op elektrostatische verschijnselen.
Pas in 1797 legde Alessandro Volta met zijn Zuil van Volta het gebied van de elektrodynamica open, de stromende elektriciteit. Hiermee raakte het onderzoek van elektrostatische verschijnselen op de achtergrond, maar werd de toegang gevonden was tot een wereld aan praktische toepassingen van de elektriciteit, zoals de 19de eeuw zou laten zien.