Omdat we steeds meer vraag krijgen naar lithium oplossingen zijn wij voortdurend bezig om ons pakket uit te breiden. Lees hier meer over de twee nieuwe merken Pylontech en ACES Energy en leer meer over lithium.
Waarom kiest Ecobat Battery voor producten van Pylontech en ACES Energy?
Energieopslag wordt steeds belangrijker. Daarbij stijg ook de vraag naar lithium. Ecobat Battery heeft voor twee nieuwe merken gekozen die hierin gaan voorzien namelijk Pylontech en ACES Energy. Benieuwd waarom of wil je meet weten over lihtium. Lees dan snel verder.
Waarom Pylontech?
Naarmate de lithium batterijtechnologie zich heeft ontwikkeld en de prijzen zijn gestabiliseerd, zijn de afgelopen jaren energieopslagprojecten in het Verenigd Koninkrijk en Europa enorm gestegen, waarbij batterij-energieopslag onderdeel is geworden van slimmere elektriciteitsnetwerken voor residentiële, commerciële en industriële markten.
Aangezien het segment zo'n grote vraag kent, heeft Ecobat Battery gereageerd door veel tijd en geld te investeren in de batterij-energieopslagsysteemsector (BESS), en in 2022 werden wij geautoriseerd Europees distributeur voor Pylontech, een speciaal batterij-energieopslagsysteem. fabrikant, met al zijn productiecapaciteit geconcentreerd op lithium-ijzerfosfaat (LFP) technologie.
Pylontech bewijst zijn positie als hoogwaardig BESS-fabrikant en heeft sinds 2013 meer dan een miljoen eenheden geleverd en geïnstalleerd in meer dan 80 landen, en volgens IHS Markit wordt het, op basis van de op de markt geleverde capaciteit, erkend als een van de twee beste residentiële batterijmerken in het VK en Europa.
Pylontech biedt een hoge mate van integratie en produceert zijn eigen cellen en BMS, wat erg belangrijk is om de hoogste kwaliteitscontrole van het product te garanderen. Functies omvatten een bijna onbeperkte capaciteitsuitbreiding, een breed werktemperatuurbereik en een modulair 19-inch reksysteem voor uiteenlopende toepassingen en eisen.
Pylontech-producten dekken spanningen van 12V tot 1500V, waardoor wij, als partner, in staat zijn om voor veel verschillende sectoren te ontzorgen en snel te reageren op trends in de markt.
De voorraad van Pylontech-producten is nu beschikbaar voor het hele bedrijf, samen met volledige technische back-up en ondersteuning en biedt onze klanten een compleet servicepakket, waardoor ze de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen en te groeien binnen de zogenaamde BESS-markt.
Waarom ACES Energy
ACES Energy is een Nederlands bedrijf met een eigen R&D en service afdeling. De toegepaste BMS technologie wordt in-huis ontwikkeld waardoor de ACES batterijen optimaal presteren en veilig zijn.
ACES heeft een langdurige relatie met haar supply-chain en een uitgebreid kwaliteitsregime waardoor de kwaliteit van de batterijen is gewaarborgd. ACES gebruikt premium A-grade cellen dit onderscheidt ze van budget aanbieders in lithium.
De accu’s van Aces Energy staan bekend als premium batterij met een langdurige performance. Ook de laders van Aces Energy zijn perfect afgestemd op de accu’s waarvoor ze bedoeld zijn.
De combinatie van Aces accu’s en laders staan samen garant voor lange levensduur en hoge betrouwbaarheid. De technische ondersteuning is Nederlands en helpt u en ons snel en vakkundig.
Alles over lithium
Wat is lithium?
Lithium is een element met het symbool Li en het atoomnummer 3. Het is een lichtmetaal dat wordt gebruikt in de productie van legeringen, batterijen, farmaceutische producten en vele andere producten. Het is ook het meest voorkomende element in het heelal.
Waar wordt lithium gedolven?
Lithium wordt gedolven uit rotsachtige mineralen, zoals spodumenen, lepidoliet en petaliet. De meeste lithiummijnen bevinden zich in Argentinië, Australië, Bolivia, Chili, China en Portugal.
Wat zijn de meest voorkomende lithium batterijen?
Er zijn veel verschillende soorten lithium batterijen. De meest voorkomende lithium batterijen zijn lithium-ionen batterijen, lithium-polymeer batterijen en primaire lithium batterijen. Deze batterijen worden vaak gebruikt in draagbare elektronische apparaten zoals laptops, smartphones en tablets. De meeste lithium batterijen die je in de markt tegenkomt zijn NMC en LFP.
Wat is het verschil tussen NMC en LFP (LiFePO4) batterijen?
(Lithium-ion) NMC batterijen (Lithium-ion Nickel-Mangaan-Kobalt) hebben relatief hoge energiedichtheid, waardoor ze ideaal zijn voor toepassingen met hoge stroomvraag. Ze hebben echter een relatief beperkt aantal cycli.
LFP batterijen (LiFePO4)hebben een minder hoge energiedichtheid, waardoor ze geschikt zijn voor normale stroomvraagtoepassingen. Ze hebben een relatief hoog aantal cycli.
Waarom is LFP(LiFePO4) veiliger dan NMC?
LFP batterijen hebben een hogere thermische stabiliteit dan NMC batterijen, waardoor ze minder vatbaar zijn voor overbelasting.
LFP batterijen hebben bij hoge temperatuur belasting een mild faalmechaniek, bij NMC batterijen treed bij hoge temperatuur belasting een escalerend effect op waardoor een felle brand kan ontstaan. Daarom zijn LFP batterijen veiliger dan NMC batterijen.
Overigens zitten er in cellen ook een intern de-escalatie mechaniek en worden en batterijen ook door BMS en zekeringen beveiligt. Bij de hoge temperatuur escalatie praten we dus over uitzonderingen.
Zijn LFP (LiFePO4) batterijen veilig?
Ja. LFP batterijen hebben een hoge thermische stabiliteit, waardoor robuust zijn voor kortsluiting en overbelasting. LFP batterijen hebben bij hoge temperatuur belasting een mild faalmechaniek. Escalerende effecten waardoor een felle brand kan ontstaan treden bij LFP niet op. Overigens zitten er in alle cellen ook een intern de-escalatie mechaniek en worden de batterijen ook door BMS en zekeringen beveiligt. Bij de hoge cel temperatuur falen praten we dus over grote uitzondering.
Waarom kent NMC een thermal runaway?
NMC batterijen kennen een thermal runaway omdat ze een lagere thermische stabiliteit hebben. Als er te veel warmte wordt gegenereerd, zal de batterij tot zelfontbranding komen. De brandstof/zuurstof is intern in de batterij aanwezig. Deze heftige reactie zorgt ook dat de brand escalerend naar de cellen in de omgeving waardoor er een heftige felle brand plaats vind.
Waarom worden lithium batterijen in verband gebracht met kinderarbeid?
De grondstoffen die worden gebruikt om lithiumbatterijen te maken, kunnen afkomstig zijn van mijnen waar kinderarbeid wordt gebruikt. Dit geldt met name voor de metalen, zoals kobalt, dat een belangrijke component is van lithium-ion batterijen. Ook om deze reden kiest Ecobat voor LFP batterijen. LFP batterijen bevatten geen Kobalt.
Welke eisen worden er in Nederland gesteld aan de opslag van lithium batterijen?
In Nederland worden er strenge eisen gesteld aan de opslag van lithiumbatterijen. Ze moeten worden opgeslagen in brandveilige kasten of containers en mogen niet worden blootgesteld aan hoge temperaturen of direct zonlicht. Bovendien mogen de batterijen niet worden blootgesteld aan water, vuil of andere schadelijke stoffen.(zie eventueel PGS37-2)
Wat zijn de voordelen van LFP (LiFePO4) batterijen ten opzichte van lood batterijen?
Lithiumbatterijen hebben vele voordelen ten opzichte van lood-zuur batterijen. Ze hebben een veel hoger energiedichtheid, waardoor ze veel kleiner/lichter kunnen zijn. Ze hebben ook lagere oplaad- en ontladingstijden, een langere levensduur, veel meer cycli, een lagere zelfontlading, geen onderhoud, zijn veiliger omdat ze geen waterstofgas risico’s kennen bij opladen (t.o.v. nat lood) en kennen geen degradatie door “lui-laadgedrag”.
Gaat een LFP (LiFePO4) batterij langer mee dan een NMC?
LFP batterijen hebben een hoog aantal cycli ten opzichte van NMC batterijen. Een LFP batterij heeft meestal 3.000-8.000 cycli, terwijl een NMC batterij meestal ongeveer 500-1.000 cycli heeft.